fbpx
Noud van der Vloet

Noud van der Vloet

Auteur en eigenaar van Reverse Health

Hoe Kun Je Een Hoge Bloeddruk Verlagen Zonder Medicatie?

Een chronische te hoge bloeddruk vergroot de kans op hart-en vaatziekten enorm. Als de druk in je bloedvaten hoger wordt, dan moet je hart nog harder werken om al het bloed rond te pompen.

Je wil daarom te allen tijde zorgen voor een goede bloeddruk, en als deze te hoog wordt, zo snel mogelijk verlagen.

Je kunt je bloeddruk makkelijk en snel verlagen zonder medicatie. Sterk nog, naar mijn mening is dit in zo goed als alle gevallen de enige juiste manier.

Een te hoge bloeddruk is vrijwel altijd gelinkt aan de verkeerde voeding en leefstijl. Om dit probleem vervolgens te bestrijden met medicatie, is een kromme beredenering en onnodig.

Daarbij wordt de oorzaak van het probleem niet opgelost (verkeerde voeding en leefstijl), waardoor er op den duur alleen maar meer medicatie nodig is.

Om een te hoge bloeddruk te verlagen zonder medicatie, zal je het hormoon insuline in moeten dammen. Dit doe je door het eten van minder koolhydraten/suikers en het reduceren van het aantal dagelijkse eetmomenten.

In dit artikel ontdek je precies hoe je dat kunt doen.

Insulineresistentie: De Oorzaak Van Een Hoge Bloeddruk

In dit artikel ga ik niet te diep in op wat insulineresistentie is, maar zoom ik verder in op hoe het eenvoudig en snel verholpen kan worden zodat je bloeddruk omlaag komt.

In dit artikel lees je meer over wat insulineresistentie precies inhoudt

Iedere keer als je eet maakt het lichaam insuline aan. Dit hormoon helpt bij het opslaan en verwerken van voedingsstoffen (voornamelijk glucose).

Het hormoon wordt aangemaakt bij het eten van koolhydraten/suikers, veel minder bij het eten van eiwitten en weinig tot niet bij het eten van vetten.

Als het lichaam, door suiker/koolhydraten en de vele eetmomenten, constant wordt blootgesteld aan insuline, dan raakt het insulineresistent.

Wat belangrijk is om te weten, insulineresistentie zorgt op zichzelf weer voor nog meer insuline in het lichaam.

Insulineresistentie gaat hand in hand met een te hoge bloeddruk. Sterker nog, een te hoge bloeddruk is bijna altijd de eerste indicatie van insulineresistentie.

Ik leg je kort uit via welke wegen insulineresistentie zorgt voor een hoge bloeddruk:

#1 Het vasthouden van zout en water

Het hormoon Aldosteron helpt bij het reguleren van het zout- en waterniveau in het lichaam. Sodiun en Chloride, de twee zoutvormen in ons lichaam, zijn beiden essentieel voor het functioneren van iedere cel in ons lichaam.

Aldosteron zorgt ervoor dat de nieren minder zout uitscheiden via de urine, zodat het wordt behouden in het lichaam. En waar zout is, is ook water.

Omdat er meer water wordt aangetrokken door het zout stijgt het bloedvolume en daarmee je bloeddruk.

Insuline zorgt dat er meer Aldosteron wordt aangemaakt in de bijnieren.

Belangrijk: minder zout eten zorgt er niet voor dat je minder zout vast gaat houden. Het werkt juist averechts. Als er minder zout binnenkomt dan gaat het lichaam dit juist vasthouden (focus juist op Insuline).

#2 Verdikte aderwanden

De aderwanden hebben verschillende lagen van cellen. Insuline is een anabool hormoon, wat betekent dat het cellen een signaal geeft om te groeien.

Als de cellen in de aderwanden, door een constant hoog insulineniveau, het signaal krijgen alsmaar te groeien, dan worden aderwanden dikker en de ‘’doorloop’’ nauwer. Als er minder plek is voor bloed in de aderwanden, dan stijgt de bloeddruk automatisch.

#3 Bloedvaten kunnen niet verwijden

Stikstofoxide is een sterke vasodilator, wat betekent dat het de diameter binnenin de aderen vergroot. Als de diameter vergroot, en er dus meer ruimte ontstaat, dan daalt de bloeddruk.

Insuline zorgt dat de endotheel cellen stikstofoxide aanmaken waardoor de aderen verwijd worden. Dit kan het lichaam doen in noodgevallen, maar ook om meer voedingsstoffen naar bepaalde delen in het lichaam te sturen.

Echter, bij insulineresistentie reageren de lichaamscellen minder goed op insuline. Hierdoor maken de endotheel cellen minder stikstofoxide aan waardoor het vermogen van het lichaam om bloedvaten snel te verwijden minder wordt.

#4 Vernauwen van bloedvaten

Ons sympathisch zenuwstelsel zorgt dat er, zonder daar bewust van te zijn, allerlei processen in het lichaam blijven werken.

Zo hoef je niet na te denken over het laten kloppen van je hart, het afkoelen door zweet of het opwarmen door te gaan rillen.

Het fungeert als het ‘’flight or fight’’ systeem dat ons lichaam snel aan laat passen aan de situatie waarin we ons bevinden.

Onderdeel hiervan is het verhogen van de bloeddruk. Dit is in veel situaties van essentieel belang. Denk hierbij aan het oog in oog staan met een roofdier of andere vijand (toen we nog in het wild leefden), maar tegenwoordig ook als je bijvoorbeeld aan het sporten bent.

Insulineresistentie zorgt, zelfs zonder bedreiging van een roofdier, dat het flight or fight systeem blijft geactiveerd. Dit zorgt voor een constante hoge bloeddruk, tot het moment dat het insulineniveau weer is gedaald.

#5 Atherosclerose

Dit is het vernauwen van de bloedvaten door het opbouwen van plak aan de binnenkant van de aderen. Atherosclerose is de meeste voorkomende vorm van hart- en vaatziekten wereldwijd.

Dit is een te ingewikkelde aandoening om hier in een paar zinnen neer te zetten, maar insulineretentie speelt een reusachtige rol in het ontstaan hiervan.

#6 Ontstekingen

Abnormaal hoge insulineniveaus (bij insulineresistentie) zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Op deze manier verklaart insuline oorlog aan de aderwanden.

Ontstekingen in de aderwanden zorgt voor de ontwikkeling van Atherosclerose.

Eerst zorgt insuline voor het verhogen van de bloeddruk waardoor er op den duur schade ontstaat aan de aderwanden. Daarna zorgt het voor lipide afzetting in de aderwanden, gevolgd door het ontwikkelen van ontstekingen.

Hierdoor veranderen oxideerde lipide in ‘’foam cellen’’ die de aderwanden laten dicht slibben.

Al deze gebeurtenissen worden geactiveerd, ondersteund en verergerd door insulineresistentie.

Bloeddruk Verlagen Met De Juiste Voeding En Leefstijl

Zoals je hebt kunnen lezen is insulineresistentie ‘’de grote olifant’’ in de kamer. Als je dit verhelpt, dan komt vrijwel direct je bloeddruk omlaag.

Insulineresistentie wordt vrijwel volledig veroorzaakt door de verkeerde leefstijl. Stress, maar voornamelijk de verkeerde manier van eten speelt hier een enorme rol.

Gelukkig kan dit eenvoudig en snel opgelost worden zonder het gebruik van medicatie.

Insuline wordt voornamelijk getriggerd door het eten van suikers/koolhydraten. Als je dit ook nog eens de hele dag door doet (verdeeld over meerdere maaltijden), dan is er een constant hoog insulineniveau aanwezig.

Een constant hoog insulineniveau zorgt op den duur voor insulineresistentie. 

Door het beperken van koolhydraten/suikers en het reduceren van het aantal dagelijkse eetmomenten daalt het insulineniveau, wordt het lichaam weer gevoeliger voor insuline en zal een te hoge bloeddruk snel verdwijnen.

Dit is mogelijk binnen enkele weken tot maanden, afhankelijk van hoe gericht je hiermee aan de slag gaat.

Intermittent Fasting kan je hier ontzettend goed en snel bij helpen. Via de onderstaande knop kom je uit bij een video waarin ik de principes van Intermittent Fasting uitleg en je precies vertel hoe je vandaag nog kunt starten.