Noud van der Vloet - Eigenaar Healthh.nl

Noud van der Vloet

Auteur en eigenaar van Healthh.nl

Wat Kun Je Het Beste Eten Bij Intermittent Fasting?

Naast het vasten kun je koolhydraten/suikers het beste zo veel mogelijk vermijden, en je focussen op gezonde, natuurlijke vetten en eiwitten. Zo zorg je dat je lichaam sneller, makkelijker en meer vet gaat verbranden.

Belangrijk om te weten is dat Intermittent Fasting niet zozeer gaat over ‘’wat’’ je eet, maar over ‘’wanneer’’ je eet.

Om te weten wat je het beste kunt eten bij Intermittent Fasting is het belangrijk om de essentie van het vasten goed te begrijpen. Het doel van het vasten is om de bloedsuikerspiegel te reguleren en schommelingen te voorkomen.

Iedere keer als de bloedsuikerspiegel stijgt dan maakt het lichaam insuline aan in de alvleesklier. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose wordt opgeslagen in de lever- en spiercellen zodat het daar later gebruikt kan worden voor energie.

Het hormoon reguleert echter ook welke brandstof het lichaam gebruikt. Als er veel insuline aanwezig is in het lichaam (voornamelijk na een maaltijd), dan verbrandt het lichaam alleen maar glucose en is het onmogelijk om (lichaams)vet te verbranden.

Door langere tijd niet te eten komt het insulineniveau omlaag waardoor het lichaam steeds meer lichaamsvet kan en gaat verbranden. 

Insuline wordt voornamelijk aangemaakt als je koolhydraten/suikers eet, minder bij het eten van eiwitten en weinig tot niet bij het eten van vetten.

Als het doel van Intermittent Fasting is om schommelingen in de bloedsuikerspiegel, en dus insulinepieken, te voorkomen, dan is het nu vrij duidelijk wat je het beste kunt vermijden voor optimaal resultaat met het vasten.

Meer weten? In de onderstaande video ga ik hier verder op in.

Insuline en Intermittent Fasting

Om je een helder beeld te geven van wat je het beste kunt eten als je aan de slag gaat met Intermittent Fasting is het eerst belangrijk om goed te begrijpen wat nou precies het werkende effect is van het vasten.

Je kunt overal lezen dat je bij Intermittent Fasting minder tijd hebt om te eten, je daarom ‘’minder calorieën’’ binnen krijgt en dat dat de reden is dat je gewicht verliest.

Er is echter niets dat verder van de waarheid ligt. Ons lichaamsgewicht wordt niet gereguleerd door calorieën, het wordt volledig gereguleerd en bestuurd door hormonen en hormonale processen.

Het hormoon dat hierbij vooraan in de rij staat is insuline. Het wordt aangemaakt in de alvleesklier als we iets eten en zorgt ervoor dat energie uit eten (glucose) wordt opgeslagen als glycogeen in de lever- en spiercellen.

De spier- en levercellen hebben maar een maximale capaciteit. Zitten ze vol en is er toch nog glucose over, dan zorgt insuline ervoor dat het wordt omgezet naar vet in de lever en wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Een paar uur na de maaltijd, als al het eten is verwerkt, daalt het insuline niveau wat een seintje voor het lichaam is om de opgeslagen brandstoffen te gaan verbranden voor energie.

Dit is een volledig natuurlijk proces dat simpelweg onmogelijk is zonder insuline.

Als er veel insuline in omloop is dan verkeert het lichaam in ‘’opslagmodus’’, het is voedingsstoffen aan het opslaan. Op dit moment is het onmogelijk om vet te verbranden.

Vergelijk dit met het rijden in een auto. Je kunt vooruit of achteruit rijden. Beiden tegelijk is onmogelijk.

Het lichaam kan brandstof opslaan of verbranden, tegelijk is onmogelijk.

Als het insulineniveau in het bloed laag is dan kun je dus stellen dat het lichaam in ‘’verbrandignsmodus’’ verkeert. Dat is natuurlijk wat we willen om vet te verbranden en daarmee af te vallen.

Het doel van Intermittent Fasting is het verlagen van het insulineniveau, zodat het lichaam in ‘’verbrandingsmodus’’ komt en opgeslagen brandstoffen in de vorm van glycogeen en lichaamsvet kan gaan verbranden.

Het is van enorm belang dat je dit proces goed begrijpt als we verder gaan inzoomen op welke voeding je het beste kunt eten om snel en goed resultaat te behalen met Intermittent Fasting.

Koolhydraten en Insuline

Als je met Intermittent Fasting probeert om het insulineniveau te verlagen, dan wil je zorgen dat je zo min mogelijk voeding binnen krijgt dat juist weer om veel insuline vraagt.

Van de drie macronutriënten (koolhydraten/suikers, eiwitten en vetten) hebben koolhydraten veruit de meeste invloed op insuline. Eiwitten vele malen minder en vetten weinig tot niet.

Hoe meer glucose (gewonnen uit koolhydraten) er aanwezig is in het lichaam, des te langer het duurt voordat het lichaam overgaat op het verbranden van lichaamsvet.

Ik leg je uit hoe dat precies werkt.

Zoals ik net al even kort beschreef hebben de lever- en spiercellen een maximale capaciteit om glucose op te slaan. Dit betekent automatisch dat er ook een maximum zit aan hoeveel glucose er verbrandt kan worden. Is het op, dan moet het lichaam overgaan op een andere energiebron: lichaamsvet.

Voorbeeld:

Je eet een maaltijd met voornamelijk koolhydraten (dit is wat er tegenwoordig vooral gegeten wordt). Insuline wordt aangemaakt, de koolhydraten worden omgezet naar glucose en worden opgeslagen in de lever- en spiercellen om later te gebruiken voor energie.

Zo’n 5 tot 6 uur na de maaltijd begint de glucosevoorraad langzaam op te raken. Het lichaam gaat steeds meer vet verbranden om dit te compenseren.

Na ongeveer 12 tot 13 uur vasten is de glucosevoorraad zo laag, dat de vetverbranding interessante vormen aan begint te nemen.

En dat is natuurlijk leuk, die vetverbranding, maar je kunt ervoor zorgen dat deze veel sneller, beter en makkelijker op gang komt.

Je hebt namelijk volledige controle over wat je in je mond stopt en wat je lichaam voornamelijk ‘’moet’’ gebruiken als energiebron.

Simpeler kan ik het niet maken: als er geen of weinig glucose (koolhydraten) binnen komt via je voeding, dan gaat het lichaam veel makkelijker en sneller over op het verbranden van lichaamsvet.

Maar wat moet je dan wel eten?

Intermittent fasting video training

BEKIJK DE GRATIS INTERMITTENT FASTING VIDEO TRAINING!

Start vandaag nog met Intermittent Fasting en verlies 5 tot 10 kg in de komende weken

Vetten Eten Voor Een Betere, Snellere en Hogere Vetverbranding Bij Intermittent Fasting

De meeste mensen die horen over Intermittent Fasting geven aan dat ze om de drie of vier uur moeten eten, omdat ze anders ‘’flauwtjes’’ worden en inkakken.

Dit is een teken dat het lichaam metabolisch niet helemaal in orde is. Dat wil zeggen dat het lichaam niet goed overschakelt van het verbranden van glucose, naar het verbranden van lichaamsvet voor energie.

Dit is een gevolg van de enorme hoeveelheid (bewerkte) koolhydraten die tegenwoordig bijna niet meer weg te denken zijn in onze manier van eten, en door de exponentiële stijging in het aantal eetmomenten.

Veel koolhydraten, de hele dag door, zorgt voor een constant hoog insulineniveau. En zoals je nu weet, bij een hoog insulineniveau is het onmogelijk om lichaamsvet te verbranden.

Dit heeft als gevolg dat het metabolisme is ontregeld en vertraagd, en dat het lichaam niet makkelijk overgaat naar het verbranden van lichaamsvet wanneer dit nodig is.

Het enige doel van overtollig lichaamsvet is namelijk: om te verbranden in tijden dat er geen eten is.

Door je te focussen op het eten van gezonde, natuurlijke vetten ‘’train’’ je het lichaam om vet te verbranden i.p.v. glucose.

Zo wordt het lichaam metabolisch flexibel en verbrandt het makkelijker en efficiënter vet wanneer dat nodig is.

Als het lichaam voornamelijk vet verbrandt als brandstof en het insulineniveau laag is, dan gaat het automatisch meer verbranden. Zo kun je je metabolisme versnellen waardoor je lichaam dagelijks meer verbruikt, zonder daar meer voor te moeten bewegen.

Als er geen of weinig koolhydraten binnen komen, en dus de glucosevoorraad in het lichaam laag blijft, gaat het lichaam sneller over op het verbranden van lichaamsvet, omdat er simpelweg minder glucose aanwezig is. Dat is precies wat je wil, waar of waar?

Naast dat metabolische flexibiliteit extreem belangrijk is voor een efficiënte en hoge (vet)verbranding, is het ook van essentieel belang voor een goede gezondheid en een energiek, sterk en fit lichaam.

Door het eten van veel koolhydraten maak je het vasten moeilijker voor jezelf, omdat het brein constant op zoek is naar meer van dit zeer verslavende voedingsmiddel.

Constante stijgingen van de bloedsuikerspiegel (door koolhydraten), gevolgd door de snelle daling (door insuline), zorgt voor meer honger en cravings naar zoetigheid.

Vetten bevatten vele malen meer energie en zorgen ervoor dat je sneller en langer verzadigd bent. Door een maaltijd met veel gezonde, natuurlijk vetten ben je in staat om veel makkelijker en sneller de dag door te komen. 

Je zult merken dat je de vijf of zes uur na je maaltijd helemaal geen eten nodig hebt, in tegenstelling tot de constante schommelingen in de bloedsuikerspiegel d.m.v. koolhydraten.

Door je te focussen op het eten van voornamelijk vetten en eiwitten in combinatie met Intermittent Fasting, tover jij je lichaam om tot een energieke, fitte en slanke vetverbrandingsmachine.

Nu luidt de vraag natuurlijk: welke vetten kun je dan het beste eten?

Welke voeding bij Intermittent Fasting

Gezonde, Natuurlijk Vetten i.c.m. Intermittent Fasting

De beste vetten die je kunt eten komen voort uit dierlijke bronnen. Honderdduizenden tot miljoenen jaren lang hebben wij als mensen geleefd op voornamelijk vetten en eiwitten afkomstig van dieren.

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vet. Iedere cel is omringd door een membraan die uit vet bestaat, onze hormonen bestaan uit vet, onze hersenen bestaan voor het grootste deel uit vet en zelfs vitaminen en mineralen bestaan uit vet of worden getransporteerd door vetmoleculen.

Wat denk jij… Kunnen we het vet dat we binnen krijgen beter van onze soortgenoten (zoogdieren) krijgen of van volledig andere organismen genaamd ‘’planten’’?

Naast dat er een enorm verwerkingsproces aan vooraf gaat voordat er überhaupt vet uit een plant gehaald kan worden, zijn deze vetten kilometers verwijderd van de kwaliteit die ons lichaam nodig heeft, en van de kwaliteit die dierlijke vetten bevatten.

Daarbij is Cholesterol, in tegenstelling tot wat je overal kunt lezen, essentieel voor een goede gezondheid. Het is zelfs van zo’n enorm belang dat iedere cel in ons lichaam in staat is om zelf cholesterol aan te maken.

80% van het cholesterol in ons lichaam wordt aangemaakt door ons lichaam zelf. De overige 20% krijgen we binnen via de voeding.

De volgende vette voedingsmiddelen kun je het beste eten i.c.m. het vasten. En het beste van alles, je kunt ze bijna zo veel eten als je zelf wil:

 • Rundvlees
 • Orgaanvlees
 • Weivarken / Bacon
 • Kip/kippendij
 • Vis
 • Eieren
 • (Volle) kwark
 • Andere (volle) zuivel
 • Vette kaas
 • Roomboter
 • Volle Crème Fraiche 
 • Macademia Noten (met mate)
 • Cashew noten (met mate)
 • Kokosolie
 • MCT olie

Natuurlijk kun je ook fruit en groenten eten, dit zou echter nooit de de basis moeten zijn. Veel door mensen gecultiveerde fruitsoorten bevatten bergen suiker, en veel groenten bevatten gifstoffen waarmee planten al honderden miljoenen jaren weten te overleven.

Ik geef je de groenten en fruit die je ook gerust kunt eten bij Intermittent Fasting. Onthoud wel altijd, focus je op de vetten en eiwitten:

 • Avocado
 • Bramen
 • Frambozen
 • Aardbeien
 • Limoen(sap)
 • Citroen(sap)
 • Aardbeien
 • Kokos(vlees)
 • Aubergine
 • Champignon
 • Asperges
 • Paprika
 • Zoete aardappel (met mate)
 • Wortel

Het belangrijkste met alle voedingsmiddelen die hierboven zijn beschreven is dat ze natuurlijk en dus zo min mogelijk bewerkt zijn. Een stuk vlees in een plastic verpakking uit de supermarkt is niet natuurlijk. Een stuk vlees van de slagerij of een boerderijwinkel wel.

Intermittent Fasting Weekmenu

Onderstaand vind je een weekmenu gericht op gezonde vetten en eiwitten, in combinatie met Intermittent Fasting. Het volgt een milde vorm van vasten waarmee je eenvoudig kunt starten.

Wat je in het weekmenu vindt is niet leidend. Je kunt er natuurlijk altijd dingen aan toevoegen of weglaten zodat je het kunt aanpassen naar eigen wens.

Je hebt zo een duidelijk idee wat je het beste kunt eten gecombineerd met Intermittent Fasting.

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
7.00u - 9.00u
12.00u - 14.00u300 gram steak & groente naar keuze + 300ml rauwe yoghurt/kefir Zalm met roomkaas, avocado & scrambled eggs + groente naar keuzeEiwrap met gehakt, creme fraiche & groentes naar keuze Eiwrap met gehakt, creme fraiche & groentes naar keuze Salade met gebakken spekjes, gesmolten camembert & avocado300 Gram steak & 200 gram watermeloen
18.00u - 20.00u2 Hamburgers met kaas & bacon + groente naar keuze2 Hamburgers met kaas & bacon + groente naar keuze300 Gram (gerookte) zalm + 3 scrambled eggs 300 Gram ribeye met bacon & zelfgemaakte kaassaus + groente naar keuze2 Hamburgers met kaas & bacon + groente naar keuze300 Gram ribeye met bacon & zelfgemaakte kaassaus + groente naar keuze2 Hamburgers met kaas & bacon + groente naar keuze

CONCLUSIE:

Wat Kun Je Het Beste Eten Bij Intermittent Fasting Voor Optimaal Resultaat?

Het doel van Intermittent Fasting is het lichaam de kans en tijd te geven om vetreserves te verbranden, in plaats van glucose (suiker/koolhydraten).

Om dit sneller, makkelijker en efficiënter te laten verlopen wil je het lichaam ‘’trainen’’ om vet te verbranden. Dit doe je door je buiten het vasten om te focussen op het eten van gezonde, natuurlijke vetten en eiwitten uit voornamelijk dierlijke producten.

Daarnaast wil je koolhydraten zo veel mogelijk achterwege laten zodat het lichaam meer vet gaat gebruiken voor energie.

(TIP: Mocht het je niet lukken om af te vallen met Intermittent Fasting dan kan ik je aanraden dit artikel te lezen)

Als de glucosevoorraad in het lichaam lager is dan gaat het lichaam sneller over op het verbranden van (lichaam)vet. Is de glucosevoorraad hoog, door de vele koolhydraten in je voedingspatroon, dan duurt het langer voordat het lichaam overgaat op de vetreserves.

Koolhydraten zorgen voor constante schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat er weer voor zorgt dat je constante cravings hebt naar eten, en voornamelijk naar suiker/zoetigheid.

Gezonde, natuurlijke vetten kun je bijna zo veel eten als je wil. Het maakt het vasten makkelijker en het geeft je vele malen meer energie. Daarnaast zijn de juiste vetten essentieel voor een goede gezondheid.

Combineer gezonde, natuurlijke vetten uit dierlijke producten met Intermittent Fasting en je gezondheid zal voorgoed veranderen.

Wat moet je eten bij het vasten voor optimaal resultaat

Welke aspecten hebben inlvloed op de mate en snelheid waarmee je afvalt met Intermittent Fasting?

 • Het is belangrijk om te kijken naar wat je eet buiten het vasten om. Train je lichaam om vet te verbranden i.p.v. suikers.
 • Er kan een behoorlijk verschil zitten tussen mannen en vrouwen, i.v.m. hormonale processen
 • Leeftijd speelt een grote rol
 • Hoe lang overtollige kilo’s al aanwezig zijn heeft ook grote invloed op de mate en snelheid waarmee ze verloren kunnen worden
 • Onthoud altijd dat het getalletje op de weegschaal een vertekend en onvolledig beeld geeft
 • Om de staat van Ketose te bereiken zal je gemiddeld 24-36 uur moeten vasten, afhankelijk van wat je buiten het vasten om eet